Van der Veer: hoop dat Scala in rijtje Ziggo Dome en Ahoy komt

Het Teatro alla Scala in Milaan is wereldberoemd vanwege de bijzondere opzet en uitstraling en heeft door de jaren heen talloze bekende producties en musici een podium geboden. Met het tijdelijke Scala Theater in de Jaarbeurs Utrecht hoopt commercieel directeur Peter van der Veer ook wat van die glans naar Nederland te brengen.

"Het idee hiervoor is geboren uit de beperking om dingen anders te moeten doen", zegt hij in gesprek met het ANP. "Honderdtachtig graden anders." Samen met diverse partijen is daarom gekeken naar hoe er - volledig coronaproof - een theaterzaal gebouwd kon worden waar publiek en artiesten kunnen genieten als vanouds.

Het Scala in de Jaarbeurs Utrecht bestaat onder meer uit 129 boxen die in drie verdiepingen op elkaar geplaatst zijn. Binnen die boxen kunnen huishoudens van maximaal vier personen in luxe stoelen coronaproof genieten van dat wat er zich op het podium afspeelt. Voor de boxen zijn op de grond nog meerdere rangen met stoelen geplaatst waar bezoekers ook plaats kunnen nemen.

Toplijstje

Volgens Van der Veer past het ontwerp van het Scala in de Jaarbeurs prima bij wat artiesten tegenwoordig op het podium verlangen. "Op het podium kan je mensen in de zaal aankijken, je ziet hun mimiek", zegt hij. "We hebben heel compact een zaal kunnen bouwen waarmee de impact van de artiest op het publiek aanwezig blijft." Van der Veer vergelijkt het Utrechtse Scala qua intimiteit het Theater Carré in Amsterdam.

Als vrijdag het theater opent staat André Hazes ‘s avonds als eerste artiest op de planken. Tot en met eind december treden ook onder anderen Snelle, OG3NE en Waylon op. "We wilden graag een mooie, brede programmering. Er was een toplijstje met Nederlandse artiesten die we wilden laten optreden." Er komen nog meer namen bij, maar wie dat zijn verklapt Van der Veer nog niet.

Toekomst

Omdat het Scala maar tijdelijk in de Jaarbeurs kan blijven (in ieder geval tot en met eind december), lijkt het niet zo’n rendabel project. "Voor het terugverdienen hebben we heel veel evenementen nodig", beaamt Van der Veer. "We hopen nog zo’n 30 tot 40 procent omzet te realiseren, maar dat is nog altijd 60 tot 70 procent wat je dan mist."

Ondanks de "kostbare situatie" hoopt Van der Veer dat het theater een blijvend begrip wordt. "Heeft het toekomst? Ik denk het wel. We gaan kijken of de behoefte hiervoor na december nog dusdanig aanwezig is. Als die behoefte groot is en het past ook in de Jaarbeurs, laten we het graag staan."

Van der Veer zou bovendien graag willen dat - ondanks de voorlopig korte looptijd van het theater - het Scala in de Jaarbeurs Utrecht een plek wordt waar Nederlandse artiesten graag op willen treden. "Ik hoop dat wij als Scala ook in het lijstje met de Ziggo Dome, Paradiso en Ahoy komen."