Van Engelshoven wil corona even vergeten tijdens opening NFF

Ingrid van Engelshoven hoopt dat bezoekers tijdens de opening van het Nederlands Filmfestival het coronavirus even kunnen vergeten. Dat zei de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vrijdagavond in haar toespraak.

"Volgens mij hebben we, na al die tijd waarin er zo weinig kon en mocht, echt iets in te halen met z’n allen. De cultuursector heeft idiote maanden achter de rug", vertelde Van Engelshoven, die het publiek van de drie zalen in de Utrechtse bioscoop Kinepolis, apart toesprak. "Toen ik net begon als minister, in 2017, voorzag niemand wat corona zou aanrichten. We investeerden als kabinet destijds al 80 miljoen extra in cultuur en ik weet nog goed dat ik elke week wel ergens een opening deed, en daar cultuur beschreef als zuurstof voor de samenleving."

Er wordt steeds meer mogelijk, maar het is nog steeds een zware tijd. "Ondertussen zijn we er met de noodpakketten voor aan het zorgen dat zoveel mogelijk cultuur overeind blijft. Er gaat nu al in totaal zo’n 600 miljoen naar de sector, en we zitten nog middenin de crisis. We weten nu nog niet exact hoe het tweede steunpakket uitpakt voor de filmsector, maar ik hoop dat u er inmiddels op vertrouwt dat ik achter de schermen mijn werk doe, zonder mooie praatjes vooraf."

Complimenten

Aan de filmsector maakt de minister een "groot compliment". "Er zijn in uw sector bijzondere inspanningen geleverd de afgelopen tijd. Het protocol dat de sector heeft opgesteld om veilig films te kunnen maken ziet er puik uit. En dank ook aan alle regisseurs, acteurs, en de crews vol technici, voor de manier waarop jullie deze tijd proberen te doorstaan. Het is hartstikke lastig om nu je werk te doen, dus complimenten aan jullie allemaal."

Van Engelshoven hoopte dat het publiek vrijdagavond vooral kon genieten van de openingsfilm Bulado van regisseur Eché Janga. "Corona is niet vertrokken als we straks de zaal uitlopen, maar we gaan het virus nu even vergeten. Het magisch-realisme van Eché Janga gaat ons daar ongetwijfeld, zoals fantastische films dat doen, bij helpen."