Van Gaal krijgt in laatste periode voor WK drukke tv-avonden

AMSTERDAM (ANP) - Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn belangrijkste werk in de voorbereiding op het komende WK achter de rug. Het Nederlands elftal won zondag tegen België in de Nations League (1-0) ook de laatste voorbereidingswedstrijd en is onder leiding van Van Gaal nog altijd ongeslagen. Oranje won in ruim een jaar tijd elf keer en speelde vier maal gelijk.

Van Gaal gaat daarom met vertrouwen richting Qatar. Dat België veel beter voetbalde, deed de bondscoach niet zoveel. "Eigenlijk zijn we weggespeeld. We hebben onder druk discipline getoond en weten te houden. Dat vind ik het grootste pluspunt van deze avond. En ja, dan kun je zelf altijd een keer scoren", zo doelde Van Gaal op de rake kopbal van Virgil van Dijk uit een hoekschop, zo'n twintig minuten voor tijd. "Cody Gakpo neemt de corners fantastisch en we weten dat Virgil een uitstekende kopper is. En Davy Klaassen liep de keeper goed in de weg."

België liet meerdere goede kansen onbenut. "Zij hadden meer aandeel in het spel", aldus Van Gaal, die zich desondanks geen zorgen maakt. "Waarom zou ik dat doen? Dit is een van de vele wedstrijden die we hebben gespeeld. En Frenkie de Jong en Memphis Depay ontbraken. Als zij fit zijn, spelen ze. Dat is duidelijk. Ik vind het knap hoor. We winnen twee keer van de nummer 2 van de wereld."

Voorbereidingstijd

In tegenstelling tot bij vorige eindtoernooien heeft Oranje nu geen lange voorbereidingstijd richting het WK. Een week nadat de selectie in november bij elkaar komt, wacht de openingswedstrijd tegen Senegal al. Het nieuwe spelsysteem is de voorbije interlandperiodes geïmplementeerd en de internationals weten wat van ze verwacht wordt.

Van Gaal heeft zijn werk wat dat betreft gedaan en moet nu alleen nog bepalen met wie hij naar Qatar gaat. Het wordt de bondscoach wat makkelijker gemaakt omdat de WK-selecties dit keer uit liefst 26 spelers mogen bestaan, drie meer dan normaal. "De scouts gaan nu hard aan het werk. We hebben zestig spelers in beeld die zij de komende tijd gaan bekijken. Ik zit de komende tijd thuis voor de tv en zie dan alle wedstrijden voorbij komen."

Het is voor de nationale teams te hopen dat spelers de komende drukke periode niet geblesseerd raken. Aanvoerder Van Dijk speelt tot aan het WK met zijn Engelse club Liverpool bijvoorbeeld liefst dertien wedstrijden. "Van tien spelers ben ik al wel zeker dat ze meegaan, maar ze kunnen natuurlijk geblesseerd raken", aldus Van Gaal.