Van Gogh Museum begint jubileumjaar met familietentoonstelling

Het Van Gogh Museum bestaat in 2023 vijftig jaar. Het museum begint het jaar met een eerbetoon aan de familie van Vincent van Gogh (1853-1890). De tentoonstelling 'Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis', die vanaf vrijdag te zien is, vertelt de ontstaansgeschiedenis van het museum en de onmisbare rol die de familie Van Gogh daarbij heeft gespeeld.

Volgens het museum gaat het om een persoonlijk verhaal "vol momenten van twijfel, tegenslag, trots en triomf", door de ogen van de kunstenaar zelf maar ook die van zijn broer Theo en anderen. "Dankzij de steun van zijn broer Theo heeft Vincent zich kunnen ontwikkelen tot een vernieuwend kunstenaar. Andere leden van de familie Van Gogh hebben ervoor gezorgd dat de nu wereldberoemde collectie van het Van Gogh Museum voor iedereen toegankelijk is", aldus het museum, dat op 2 juni 1973 de deuren opende.

In de tentoonstelling worden zowel topstukken als onbekende schilderijen getoond. Ook zijn kunstwerken van Van Goghs tijdgenoten, niet eerder getoonde documenten en familieobjecten te zien. Centraal staat het schilderij Amandelbloesem, dat Van Gogh schilderde als geboortegeschenk voor zijn naar hem vernoemde neefje. Deze Vincent van Gogh, ook wel 'de ingenieur' genoemd, heeft zich later veel ingezet voor de komst van het museum.

De expositie begint met Vincents jeugd in Brabant. Daarna is er aandacht voor zijn jaren als kunstenaar in Parijs, waar hij samenwoonde met zijn broer Theo. Hij had niet alleen het werk van Vincent onder zijn hoede, maar verzamelde ook kunst van tijdgenoten. Naast de familietentoonstelling komt het Van Gogh Museum met een groot verjaardagsfeest op het Museumplein op 2 juni. Ook staan er later dit jaar nog twee andere grote tentoonstellingen in het teken van het jubileum op het programma. Kiezen voor Vincent is te zien van 10 februari tot en met 10 april.