Van nul punten naar de top: Sam Ryder trekt VK uit het dal

Na jaren van aanrommelen heeft het Verenigd Koninkrijk het o zo gewenste songfestivalresultaat eindelijk binnen. Sam Ryder wist zaterdag het Eurovisie Songfestival niet te winnen maar eindigde achter Oekraïne op de tweede plaats en zorgde zo wel eindelijk voor Brits succes.

Het Verenigd Koninkrijk droomt al jaren van het Anouk-effect waarmee Nederland in 2013 een donkere songfestivalperiode afsloot. De Britten behaalden deze eeuw ondanks een zekere finaleplaats slechts twee top 10-plaatsen: Jessica Garlick werd in 2003 derde en Jade Ewen sleepte in 2009 een vijfde plaats uit het vuur.

In alle andere edities eindigde het VK steeds in de achterhoede en werd het liefst vijf keer laatste met de inzending van vorig jaar, Embers van James Newman, als dieptepunt. Het nummer behaalde geen enkel punt.

TikTok

Vorig najaar werd de ommekeer ingezet toen TaP Management, het team achter grote namen als Dua Lipa en Lana Del Rey, de selectie van de Britse inzending overnam van muzieklabel BMG. In maart werd TikTok-ster en zanger Sam Ryder aangekondigd als de man die voor het Britse succes moest zorgen.

De zanger werd tijdens de eerste coronalockdown bekend door covers van bekende nummers te zingen op het sociale medium. Hij heeft inmiddels meer dan 12 miljoen volgers op het platform.