Van Royen wil dat regering zich uitspreekt over bedreiging auteur

Schrijfster Heleen van Royen roept premier Mark Rutte en Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf op om zich uit te laten over de doodsbedreigingen die schrijver Pim Lammers heeft ontvangen. De auteur zou het Kinderboekenweekgedicht schrijven, maar kwam onder vuur te liggen nadat online fragmenten opdoken uit een literair verhaal voor volwassenen dat hij in 2015 schreef.

"Het zou mooi zijn als onze premier Rutte en onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dijkgraaf zich zouden uitspreken over de doodsbedreigingen aan het adres van auteur Pim Lammers die het Kinderboekenweekgedicht zou schrijven", deelt Van Royen zondag op Twitter.

In het bewuste verhaal uit 2015 schreef Lammers over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een "pedofilie-activist" te zijn. Lammers besloot zich daarom terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar.

Boekenkoepel CPNB liet zaterdag al weten "met grote verontwaardiging en ontzetting" kennis te hebben genomen van de bedreigingen aan het adres van Lammers. "We vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs."