Vanaf zaterdag Grateful Death-Nikes te koop

Komende zaterdag gaat het eerste model in de verkoop van de schoenen van Nike die geïnspireerd zijn op de band Grateful Death. Er zijn drie modellen. De Grateful Dead x Nike SB Dunk Low komt in de kleuren oranje, groen en geel.

Het was al een tijdje bekend dat de sportkledingfabrikant zich voor het model heeft laten inspireren door de band van frontman Jerry Garcia. Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van de dansende beren. Die werden in de jaren zeventig getekend door Bob Thomas en waren voor het eerst te zien op de hoes van het album History of the Grateful Dead, Volume One. Om het berenthema nog wat te versterken heeft Nike op de schoen ook wat op vacht lijkend materiaal aangebracht.

De webshop FTC, gespecialiseerd in skatekleding en -accessoires, heeft de primeur. Daar is vanaf komende zaterdag het oranje model te koop. Volgende week vrijdag gaan de groene en gele versie van de schoen in de verkoop in een aantal door Nike geselecteerde (web)shops.

Grateful Death was in de jaren zestig een van de vele psychedelische Amerikaanse rockbands. Frontman Jerry Garcia overleed in 1995.