Vastgoedfondsen doen het goed op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa gingen graadmeters vooruit. Het optimisme over een mogelijke afvlakking van de coronapandemie en de omvangrijke steunpakketten van centrale banken en overheden gaven steun aan de handel. Met name vastgoedfondsen deden het goed na berichten dat in sommige Europese landen het einde van de lockdown in zicht is.

De hoofdindex op het Damrak sloot de sessie 2,1 procent in de plus op 499,85 punten. Eerder op de dag ging de graadmeter door de 500-puntengrens heen, maar later zakte de AEX weer iets terug. Op 6 maart sloot de AEX voor het laatst boven de 500 punten. Op 19 maart stond de index nog onder de 400 punten. De MidKap won 1,9 procent tot 675,40 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot bijna 3 procent.

De AEX-index werd aangevoerd door winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield dat bijna 17 procent aan beurswaarde won. In de MidKap won Eurocommercial Properties 13,8 procent. Kleinere vastgoedfondsen als Vastned en Wereldhave wonnen respectievelijk 8,3 en 17,8 procent.

Chipbedrijven

Ook Europese chipbedrijven deden goede zaken mede dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse chipreus Samsung. Chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier ASMI stegen tot 2,8 procent in Amsterdam. In Parijs won STMicroelectronics dik 5 procent.

IMCD won in de AEX 3,1 procent. De distributeur van chemicaliën heeft in het eerste kwartaal nog geen materiële impact gezien van de virusuitbraak en zal beleggers op 20 april verder bijpraten over de gang van zaken.

Autofabrikanten

Kendrion klom bij de kleinere fondsen 3,4 procent. De producent van elektromagnetische componenten ziet een negatieve impact op de omzet door het tijdelijk stilleggen van veel autofabrieken en trekt zijn dividend in. Alfen dikte 8,3 procent aan. De maker van laadpalen heeft een nieuwe opdracht binnengesleept van de Zweedse energiereus Vattenfall.

Verder stonden Europese autofabrikanten in de schijnwerpers. Volgens kredietbeoordelaar Moody's zijn de concerns financieel bestand tegen de druk van de coronacrisis. Duitse automakers als Volkswagen, BMW en Daimler wonnen tot 3,2 procent. De Franse branchegenoten Renault en Peugeot-moeder PSA stegen tot 7 procent.

De euro was 1,0883 dollar waard, tegen 1,0807 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 26,29 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 33,18 dollar per vat.