Veel bekende namen tussen aanmeldingen songfestival

De Nederlandse selectiecommissie voor het Eurovisie Songfestival had het dit jaar voor het uitkiezen. Bij AVROTROS kwam "een enorme berg" aan inzendingen binnen, waarvan ook talloze door bekende en gevestigde artiesten. "We hebben best wel met pijn in het hart 'afscheid' moeten nemen van een aantal songs. Het was geen slechte oogst", zegt songfestivalcommentator Cornald Maas tegen het ANP.

Maas noemt het opvallend dat ook veel jonge talenten zich aanboden. "Ook uit onverwachte hoek. Artiesten die je niet 1, 2, 3 op het songfestival zou verwachten en er een paar jaar geleden waarschijnlijk ook nooit over nagedacht zouden hebben."

De selectiecommissie gaat niet zeggen welke artiesten hebben meegedaan of waarom ze zijn afgevallen. "Maar de spoeling was niet dun. Er zaten een aantal echt goede artiesten tussen maar we kozen voor S10 omdat we haar het meest kansrijk zien op een internationaal podium."

Duncan

Volgens Maas maakt het ook niet uit of een artiest wel of geen grote reputatie heeft in eigen land. "Duncan Laurence is het levende bewijs. Toen zei ook iedereen: huh, wie is dit en hoe kan dat nou. Het zegt allemaal niet zoveel. Als de song maar goed is en de artiest in staat is om overeind te blijven. Voor het buitenland maakt het geen bal uit of je beroemd bent of niet."

AVROTROS hoopt wel warme contacten te onderhouden met de artiesten die zijn afgevallen. "Ik hoop dat we met een aantal artiesten in de toekomst door kunnen blijven praten. Het is een soort investering. Ik heb ook tegen ze gezegd: 'hou vol, het was een goede song maar er was er één beter'."

Vorige week maakte Jaap Reesema bekend dat hij samen met Armin van Buuren een liedje had ingestuurd. De twee vielen echter af. Afgelopen week gingen ook geruchten rond dat Lakshmi en Maan mogelijk zouden meedoen.