Veel Hollywoodpersoneel ontevreden met voorlopig akkoord

Hoewel de International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), een vakbond die ongeveer 60.000 werknemers in Hollywood vertegenwoordigt, zaterdag een voorlopig akkoord bereikte met producenten, blijkt dat veel van hun leden nog steeds niet tevreden zijn met dat wat hen nu aangeboden wordt. Dit meldt Variety.

"In feite is er niks veranderd, ik heb nog niemand gehoord dit voor dit plan zal stemmen. Hier schieten we helemaal niets mee op," aldus Ernesto Lomelli, een director of photography uit Los Angeles. Hiermee reageerde hij onder meer op het voorstel voor een tien-urige 'turnaround', wat inhoudt dat een werknemer 10 uur vrij heeft nadat de werkdag erop zit en zich de volgende dag weer moet melden. "In die tijd moet je dus naar huis, slapen, opstaan, je ochtendroutine doen en weer op pad. Dat is ontzettend kort, zeker na een 14 uur of langer durende werkdag."

Leden van IATSE willen meer duidelijkheid over hun werkomstandigheden, niet alleen wat betreft uren maar ook over hogere lonen en pauzes tussendoor. Op het Instagramaccount ia_stories deelden leden de afgelopen weken hun verhalen over de in hun ogen onmenselijke manier waarop ze uitgebuit zijn. "Ik werkte in een productieteam van een show, zo'n 16 uur per dag. Lunchpauzes waren er niet en naar de wc gaan kon ook nooit. Voordat ik naar mijn werk ging bestelde ik altijd de grootste kop koffie bij de Starbucks en die beker hield ik de hele dag bij me om in te plassen als ik moest. Tussendoor at ik snel een energyreep om toch iets binnen te krijgen. Maar ondertussen moest ik wel de lunch regelen voor de regisseur, de acteurs en andere figuren die hoger in de pikorde stonden," schrijft iemand.

Met het voorlopig akkoord werd een geplande staking afgewend. Medewerkers, onder wie make-upartiesten en cameramensen, dreigden komende week hun werk neer te leggen als er geen betere voorwaarden kwamen. Volgens de vakbond is er wel degelijk rekening gehouden met de eisen van de medewerkers, waardoor veel leden zich nu bedrogen voelen door IATSE.