Veel Nederlandse kijkers zien inauguratie Biden via CNN

Veel Nederlandse kijkers volgden woensdag de inauguratie van Joe Biden tot 46e president van de Verenigde Staten via de Amerikaanse nieuwszender CNN. Gemiddeld keken er tijdens de ceremonie 262.000 mensen naar CNN.

Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek donderdag. Het lijkt erop dat CNN hiermee een Nederlands kijkcijferrecord te pakken heeft. Eerder deze maand trok de zender tijdens de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers een gemiddelde kijkdichtheid van 223.000, toen ook al een record.

"CNN is een zender die het in Nederland alleen goed doet bij grote Amerikaanse gebeurtenissen, zoals de aanslagen op de Twin Towers of de verkiezingen", vertelt SKO-directeur Sjoerd Pennekamp. "Op een normale dag schommelt het gemiddelde marktaandeel van CNN rond de 0 procent."

Het is volgens Pennekamp overigens lastig om de recente cijfers te vergelijken met eerdere grote gebeurtenissen, omdat Nederlanders de afgelopen maanden sowieso veel televisie kijken tijdens de diverse coronalockdowns. In totaal zagen bijna 3 miljoen Nederlanders de inzegening van Biden live op televisie. Via de NPO keken ruim 2,6 miljoen geïnteresseerden.