Veertig meldingen seksuele intimidatie in cultuursector

Mores, het meldpunt seksuele intimidatie in de cultuursector, heeft sinds de oprichting in juni 2018 veertig klachten binnengekregen. Een woordvoerder heeft een bericht van Shownieuws hierover bevestigd.

Achttien klachten gaan over dezelfde zaak; de overige 22 meldingen zijn allemaal afzonderlijke gevallen. Mores kan niet zeggen of de klachten gaan over intimidatie in de theaters of op een film- of televisieset. De klachten worden anoniem gedaan bij een vertrouwenspersoon.

De klagers krijgen van Mores advies hoe ze met hun grief om moeten gaan en wat hun mogelijkheden zijn. Volgens de zegsvrouw van het meldpunt heeft nog geen enkele klacht geleid tot een daadwerkelijke aangifte.

Gosschalk

Ook in de zaak rond Job Gosschalk, die erkende seksuele grenzen te hebben overschreden, was een probleem dat er slechts één aangifte werd gedaan. Het initiatief werd ontwikkeld nadat castingdirector Job Gosschalk van het machtige bureau Kemna Casting in november 2017 bekende regelmatig seksueel contact tegen hun wil met acteurs te hebben gehad.

Mores vindt het aantal klachten "meevallen. Maar dit kan ook komen doordat het meldpunt nog niet heel bekend is. We gaan de komende tijd ons best doen dit te veranderen."