Veiligheidstroepen schieten op betogers Myanmar: meerdere doden

YANGON (ANP/AFP) - Myanmarese veiligheidstroepen hebben opnieuw het vuur geopend op burgers die demonstreren tegen de staatsgreep door het leger. Zeker zes mensen kwamen om het leven, melden lokale bronnen.

Myanmarezen gaan al weken massaal de straat op uit protest tegen de coup. De autoriteiten proberen die protesten met steeds zwaardere middelen de kop in te drukken. Veiligheidstroepen zouden herhaaldelijk dodelijk geweld hebben gebruikt, ondanks internationale kritiek.

Er vielen woensdag onder meer doden in Mandalay, de tweede stad van het land. Ook in de stad Myingyan liep de situatie uit de hand. Daar stonden betogers met geïmproviseerde schilden tegenover ordetroepen. "Ze schoten met traangas, rubberen kogels en met scherp", zei een lokale hulpverlener, die sprak over zeker tien gewonden.

Journalisten

Het leger greep begin februari de macht en arresteerde regeringsleider Aung San Suu Kyi. De generaals zeggen dat is gefraudeerd bij de verkiezingen die zijn gewonnen door de politieke partij van die Nobelprijswinnares. Ook andere topfunctionarissen zijn opgepakt.

De autoriteiten vervolgen nu ook zes journalisten, onder wie een fotograaf van persbureau Associated Press. Zij deden verslag van de protesten en riskeren een jarenlange gevangenisstraf. De journalisten worden volgens een advocaat verdacht van het overtreden van een wet die onder meer het "zaaien van angst en verspreiden van nepnieuws" verbiedt.

Internationaal groeit de kritiek op de Myanmarese autoriteiten. Het Verenigd Koninkrijk wil volgens ingewijden dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag vergadert over de situatie in het land. Daar vielen afgelopen zondag volgens de VN zeker achttien doden, voor zover bekend het hoogste aantal op een dag sinds het leger de macht greep.