Venezolaanse oppositieleider Guaidó spreekt met Blinken

CARACAS (ANP) - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft dinsdag een gesprek gehad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, melden vier ingewijden. Het telefoontje wijst erop dat de Verenigde Staten onder president Joe Biden onverminderd achter de Venezolaanse oppositie blijven staan. Die is sinds de laatste parlementsverkiezingen eind vorig jaar goeddeels buitenspel gezet.

Guaidó wordt onder meer door Washington en Brussel al sinds begin 2019 erkend als legitiem staatshoofd van Venezuela, in plaats van de autoritaire leider Nicolás Maduro. De Venezolaanse oppositieleider riep zich toen uit tot interim-president vanwege de vermeende fraude die tot Maduro's herverkiezing had geleid in het jaar daarvoor.

Guaidó en Blinken spraken elkaar dinsdag over de levering van humanitaire hulp door de Verenigde Staten aan Venezuela, dat de afgelopen jaren wordt geteisterd door economische crises en tekorten. Ook bespraken Guaidó en Blinken volgens één van de bronnen de levering van coronavaccins aan Venezuela.