Venezolaanse oud-generaal geeft zich over aan VS

BOGOTA (ANP/AFP) - Een gepensioneerde Venezolaanse generaal heeft zich overgegeven aan de Verenigde Staten. Die hadden een beloning uitgeloofd van 10 miljoen dollar (bijna 9 miljoen euro) voor informatie die zou leiden tot zijn aanhouding.

Oud-generaal Cliver Alcala meldde zich volgens plaatselijke media vrijdag al bij de autoriteiten in Colombia, die hem overdroegen aan de Amerikanen. Hij zou op het vliegtuig naar New York zijn gezet.

De VS vervolgen Alcala en topfunctionarissen uit zijn thuisland voor "narcoterrorisme". Ook de Venezolaanse president Nicolás Maduro staat op de lijst met verdachten. Voor zijn aanhouding is een beloning uitgeloofd van 15 miljoen dollar.

Afscheid

Alcala woonde al jaren in Colombia en plaatste vrijdag een video op Instagram. "Familie, ik moet voorlopig afscheid nemen", zei de 58-jarige oud-officier, die in 2013 met pensioen ging en bekendstaat als een criticus van Maduro.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat topfiguren rond Maduro zich verrijken met drugshandel en andere criminele activiteiten. De VS en tientallen andere landen steunen oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president.