‘Verdachte terreuraanval Zweden is 22-jarige Afghaan’

STOCKHOLM (ANP/AFP/RTR) - De verdachte van de mogelijk terroristische aanslag in Zweden is een 22-jarige man uit Afghanistan, melden Zweedse media. Hij zou in 2018 naar het Scandinavische land zijn verhuisd. De man verwondde dinsdag zeven mensen in de stad Vetlanda.

De politie heeft de identiteit en de nationaliteit van de man niet tegenover de media bevestigd. Wel is meegedeeld dat de man vanwege kleine misdrijven een bekende was van de politie. Zweedse media melden dat hij eerder onder meer is opgepakt voor drugsgebruik.

De man, die dinsdag met een politiekogel in zijn been in het ziekenhuis is opgenomen, wordt ervan verdacht een terroristisch motief te hebben gehad. De politie heeft een woning doorzocht die vermoedelijk van de verdachte is.

Levensgevaar

Drie van zijn slachtoffers verkeerden aanvankelijk in levensgevaar. Twee anderen zijn ernstig gewond. De politie zei eerder dat er acht gewonden waren gevallen, maar dat aantal is bijgesteld naar zeven. De slachtoffers zijn volgens de politie aangevallen met een "scherp voorwerp". Zweedse media melden dat de verdachte een mes bij zich had.

Vetlanda ligt in het zuiden van Zweden, ruim 200 kilometer ten oosten van Gotenburg. De stad heeft 13.000 inwoners.

Sinds 2010 zijn in Zweden twee terroristische aanvallen gepleegd. In december van dat jaar blies een man zichzelf op in het centrum van Stockholm. Hij overleed, twee voorbijgangers raakten gewond. In april 2017 werden in Stockholm vijf voetgangers doodgereden door een afgewezen asielzoeker uit Oezbekistan. De man is veroordeeld tot levenslang.