Verdachte verrast dat Salman Rushdie na steekincident nog leeft

De man die vastzit voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie, had niet verwacht dat zijn slachtoffer het zou overleven. In een interview met de Amerikaanse krant New York Post vertelt hij vanuit de gevangenis "verrast" te zijn over Rushdies toestand.

De aanval vond vorige week plaats tijdens een lezing in de Amerikaanse staat New York. De arrestatie van de 24-jarige Hadi Matar volgde kort daarop. Tegen de New York Post zegt hij Rushdie "geen goed persoon" te vinden. "Hij is iemand die de islam heeft aangevallen."

Matar wilde volgens de krant niet zeggen of hij was geïnspireerd door de inmiddels overleden Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini. Die vaardigde in 1989 een fatwa, een doodsvonnis, tegen Rushdie uit om diens roman De duivelsverzen. Dit boek wordt door sommige moslims gezien als godslasterlijk. Rushdie dook na vele bedreigingen onder totdat de Iraanse regering in 1998 afstand nam van de fatwa.

Opvoeding

De verdachte, die ayatollah Khomeini als "een ​​geweldig persoon" omschrijft, heeft naar eigen zeggen een paar pagina's van Rushdies omstreden boek gelezen. Ook zou hij video's hebben bekeken waarin Rushdie lezingen hield. Daarin vond Matar Rushdie "onoprecht" overkomen.

Matars ouders komen uit Libanon, maar hij is zelf in de Verenigde Staten geboren. Zijn alleenstaande moeder heeft in de media gezegd dat haar zoon niet religieus is opgevoed, maar mogelijk zou zijn geradicaliseerd na een bezoek aan zijn vader in Libanon.