Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

De bejaarde Bulger, die op zijn veertiende voor het eerst werd gearresteerd en de leider was van de beruchte Winter Hill Gang, werd in oktober 2018 overgebracht naar een gevangenis in Hazelton, West Virginia. Enkele uren na zijn aankomst daar werd hij dood aangetroffen in zijn cel.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft donderdag bekendgemaakt dat de 55-jarige Fotios 'Freddy' Geas, die zelf een levenslange gevangenisstraf uitzit, er samen met medegevangene 48-jarige Paul J. 'Pauly' DeCologero van wordt verdacht Bulger te hebben doodgeslagen. Een derde voormalige gevangene, Sean McKinnon (36), zou daar bij betrokken zijn geweest. Hij was al vrijgekomen maar is donderdag opnieuw gearresteerd.

De autoriteiten hadden de gevangenen direct na de moord al op het oog, maar het onderzoek liet lang op zich wachten. The Boston Globe schrijft dat de overplaatsing van Bulger naar de gevangenis omstreden was, omdat hij veel vijanden had in het criminele circuit. Hij had jarenlang een dubbelrol als informant voor de FBI en schakelde op die manier verscheidene rivalen uit.

In 2011 werd Bulger na een tip gearresteerd en in 2013 kreeg hij een levenslange gevangenisstraf, die hij tot zijn overplaatsing in 2018 uitzat in instellingen waar hij extra bescherming genoot. Hij kampte de laatste jaren van zijn leven met gezondheidsproblemen.