Verenigd Koninkrijk eist dat Facebook-moeder Giphy verkoopt

LONDEN (ANP) - De Britse markttoezichthouder heeft het moederbedrijf van Facebook definitief bevolen animatieplatform Giphy te verkopen. De overname van de database voor gif-animaties in 2020 door het socialmediabedrijf schaadt de concurrentie te veel, vindt de Competition and Markets Authority (CMA). De mededingingswaakhond uitte eerder al zorgen over samenvoeging.

De overname van Giphy door Meta, zoals de Facebook-moeder tegenwoordig heet, belemmert volgens de CMA vooral de concurrentie op de markt voor onlineadvertenties. Zo zou Meta gif-animaties op concurrerende platforms kunnen verwijderen, beredeneerde de toezichthouder.

Een gedwongen verkoop zat er al langer aan te komen. De CMA stelde de maatregel afgelopen zomer al voor en gaf betrokken partijen de tijd om te reageren. Het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp noemde de dreigende ingreep toen onredelijk en buiten proporties. In een eerste reactie zegt Meta nu alle opties te overwegen, waaronder een beroep. In maart wees de CMA een voorstel van Facebook af waarbij de bibliotheek van Giphy vijf jaar lang voor iedereen beschikbaar blijft op dezelfde voorwaarden als voor de overname.

Boete

Giphy is een database van gif-animaties voor sociale media en chatapps. Daarmee kunnen gebruikers chatgesprekken of berichtjes op sociale media opleuken. De animaties kunnen ook gebruikt worden voor reclames. Voor het toenmalige Facebook was de overname in mei vorig jaar logisch. De helft van alle animaties die vanuit Giphy worden verstuurd, komt op apps of websites van het bedrijf.

De overname kwam Meta al op een boete van 50,5 miljoen pond (44,5 miljoen euro) te staan van de CMA. Giphy moest apart worden gehouden van de rest van het concern voordat de Britten toestemming zouden geven, maar het socialmediaconcern gaf daar te weinig informatie over.