Verenigde Naties en Arabische Liga laken geweld in Israël

GENÈVE/CAÏRO (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben hun grote zorg uitgesproken over de escalatie van het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het Hoge Commissariaat van de VN voor de Mensenrechten liet weten dat de VN er "het geweld, elke aansporing daartoe, alle etnische verdeeldheid en de provocaties" veroordelen.

De Arabische Liga heeft in de Egyptische hoofdstad Caïro spoedberaad gevoerd over het geweld in Oost-Jeruzalem en Gaza. De liga noemde Israëlische luchtaanvallen "willekeurig en onverantwoordelijk". De voorzitter van de liga, Ahmed Aboul Gheit, zei dat Israël "de gevaarlijke escalatie" in Oost-Jeruzalem heeft veroorzaakt. In de stad zijn onlusten uitgebroken naar aanleiding van een nieuwe poging Arabische bewoners van een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem uit te zetten om hun woningen over te dragen aan Joodse kolonisten.

Protesten hiertegen leidden afgelopen week tot massale protesten vooral rond de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. De beweging Hamas die de Gazastrook controleert, reageerde met raketaanvallen op delen van Israël. Israël voerde vervolgens een reeks luchtaanvallen uit op de Gazastrook.