Vergeer leeft mee met ‘altijd energieke en positieve’ Mentel

ROTTERDAM (ANP) - Esther Vergeer heeft bedroefd gereageerd op het nieuws van het naderende overlijden van Bibian Mentel (48). "Het is enorm triest", zei Vergeer (39), die zelf genezen is van borstkanker. "Ook al wisten we met zijn allen, inclusief zijzelf, dat dit onvermijdelijk was."

Vrijdag werd bekend dat paralympisch snowboardkampioene Mentel uitzaaiingen in haar hersenen heeft en dat behandeling niet meer mogelijk is. Ze heeft van haar artsen dan ook het advies gekregen om afscheid te nemen van haar dierbaren.

"Hopelijk wordt de komende periode waardevol voor haar", aldus Vergeer, chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg en voormalig rolstoeltennisster. "Ik heb haar vanmiddag zelf een berichtje gestuurd; een hartje, verder had ik er weinig aan toe te voegen. Verder kun je ook niet zoveel, behalve hopen dat ze deze periode met de liefste mensen om haar heen geniet."

Zelfspot

Vergeer en Mentel hadden de afgelopen jaren regelmatig contact en maakten elkaar mee tijdens de Paralympische Spelen van Pyeongchang in 2018. "We hebben daar ook serieuze gesprekken gevoerd, want we hadden natuurlijk een gemeenschappelijke deler", aldus Vergeer.

"Maar zij gaat altijd van het positieve uit, zoals we haar ook kennen. Ik zal haar herinneren als iemand met onuitputtelijke energie en iemand die altijd iets terug wil geven, het is niet alleen maar ikke, ikke, ikke. Ze stuurde me ook altijd appjes met bemoedigende teksten, zoals 'sterkte' of 'hou vol' als er weer iets was gevonden."

Iets wat Vergeer altijd zal bijblijven, is de zelfspot die Mentel heeft. "Ik herinner me dat we nog eens hebben getennist toen ze aan het revalideren was in De Hoogstraat. We hebben toen heel veel lol gehad en het was mooi om te zien met hoeveel zelfspot ze in de rolstoel zat. Ze heeft veel humor."