Verkiezing president Italië na vijf rondes nog muurvast

ROME (ANP/BLOOMBERG) - In Italië heeft ook een vijfde poging om een nieuwe president te kiezen tot niets geleid. Rechtse partijen steunden Senaatsvoorzitter Maria Elisabetta Alberti Casellati, maar voor haar kandidatuur was onvoldoende draagvlak.

De 75-jarige Casellati zou de eerste vrouwelijke president van Italië zijn. Leider Matteo Salvini van de rechtse Lega noemde het een "eer" om haar te nomineren om president Sergio Mattarella op te volgen. Casellati kreeg uiteindelijk 382 stemmen, veel minder dan de 505 die nodig waren.

De uitkomst van die stemming betekent dat ook sommige rechtse politici de Senaatsvoorzitter waren afgevallen. Het is onduidelijk om wie het gaat, omdat anoniem wordt gestemd. De president wordt gekozen door meer dan duizend gedelegeerden, onder wie parlementsleden.

Berlusconi

Linkse partijen hadden al duidelijk gemaakt dat ze niet zaten te wachten op Casellati, een partijgenoot van Silvio Berlusconi. Die steenrijke oud-premier hoopte aanvankelijk om zelf president te worden. Hij trok zich later terug als kandidaat.

De partijen stemmen sinds maandag over de opvolging van het staatshoofd. In eerste instantie hadden kandidaten twee derde van de stemmen nodig om te winnen, inmiddels volstaat meer dan de helft van de stemmen. Toch lijkt er nog geen uitzicht te zijn op een doorbraak.

Draghi

Om het proces te bespoedigen wordt voortaan twee keer per dag gestemd. Dat betekent dat later op vrijdag nog een poging wordt gedaan om de patstelling te doorbreken.

Als mogelijke opvolger van Mattarella was ook premier Mario Draghi genoemd, maar die kan tot dusver evenmin rekenen op voldoende steun. Dat heeft mogelijk te maken met de vrees dat zijn vertrek de stabiliteit van de regering zou kunnen ondermijnen.