Veroordeling en Regels van Floor winnen landelijke scenarioprijs

De film De Veroordeling, over de Deventer Moordzaak, en de NPO-serie De Regels van Floor zijn vrijdagavond bekroond met de Zilveren Krulstaarten. De prijzen voor de beste Nederlandse scenario's van het jaar werden uitgereikt tijdens het Jaarlijks Scenaristenfeest dat in Amsterdam plaatsvond. De winnaars worden jaarlijks gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers.

De prijs voor De Veroordeling ging naar Sander Burger, Bert Bouma en journalist Bas Haan, op wiens boek de film is gebaseerd. De Veroordeling reconstrueert de Deventer moordzaak en vooral de rol die de media in de affaire speelden. Tijdens de behandeling van de rechtszaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat een andere dader de moord op weduwe Wittenberg gepleegd zou hebben. Dit beeld bleef jarenlang hangen, zowel bij het publiek als bij journalisten.

De jeugdserie De Regels van Floor is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Marjon Hoffman. De NPO-hit draait om de eigenwijze Floor. In haar wereld bedenken kinderen, net als volwassenen, hun eigen regels. Floor staat iedere aflevering weer voor belangrijke dilemma’s. Floor wordt gespeeld door Bobbie Mulder. Daarnaast zijn er grote rollen voor Ole Kroes, Ferdi Stofmeel en Elisa Beuger.

Beide producties wonnen zowel in binnen- als buitenland al meerdere prijzen. De Gouden Pen, de bekroning voor de meest succesvolle bioscoopfilm van het jaar, ging naar Paula van der Oest. Zij is verantwoordelijk voor het script van De Slag om de Schelde, over de veldslag die in het najaar van 1944 in Zeeland plaatsvond.