Vervoersknelpunten raken pakketbezorging PostNL in slot 2021

DEN HAAG (ANP) - PostNL heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar minder pakketten bezorgd dan een jaar eerder. Volgens de pakket- en postbezorger komt dit door het "eenmalige effect vanwege Covid-19", waardoor in dezelfde periode in 2020 uitzonderlijk veel pakketten werden verzonden. Maar het bedrijf had ook last van knelpunten in internationale logistieke ketens en nieuwe btw-regels voor kleine pakketjes van buiten de Europese Unie.

PostNL vervoerde in het vierde kwartaal 5,3 procent minder pakketten dan een jaar eerder, schat het bedrijf bij zijn voorlopige resultaten. Als er geen eenmalig effect was van de coronapandemie zou er juist een stijging van ruim 9 procent zijn geweest, aldus de onderneming. Ook de opbrengsten bij de divisie voor post namen af, waardoor de totale opbrengst in het slotkwartaal uitkwam op 936 miljoen euro. Dat was een jaar eerder ruim 1 miljard euro.

In heel 2021 groeide PostNL wel stevig door dankzij de grote populariteit van online shoppen. Over heel het afgelopen jaar gemeten bezorgde het bedrijf 14 procent meer pakketten dan in 2020. De jaaromzet komt volgens nog niet gecontroleerde cijfers uit op circa 3,5 miljard euro, tegenover bijna 3,3 miljard euro een jaar eerder.