Verzetsorganisaties WOII klagen opnieuw over NTR-serie

Vier organisaties van verzetsleden uit de Tweede Wereldoorlog komen wederom in protest tegen omroep NTR. Zij willen dat de omroep een uitzending van de tv-serie Het verhaal van Nederland aanpast. Het gaat om de tiende aflevering van de reeks, die draait om de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de opstelling van Nederlanders tegen de bezetting. Het betreft een herhaling.

De organisaties zijn van mening dat het in het programma lijkt alsof het verzet in Nederland niet of nauwelijks bestond en spreken van "historische misleiding". "Alsof het Nederlandse volk laf was en op grote schaal actief met de bezetter meewerkte", aldus de organisaties, die ook een advocaat in de arm hebben genomen. Zij willen dat de NTR voorafgaand aan de uitzending een disclaimer laat zien waarin staat dat de uitzending "een eenzijdig beeld geeft van de bezetting".

Deze disclaimer moet minimaal acht seconden in beeld zijn, laat de advocaat weten. De vier organisaties willen uiterlijk donderdag weten of de NTR gehoor geeft aan hun wens. Een woordvoerder van de omroep laat weten: "De NTR is de klacht aan het bestuderen, dit zullen we zoals altijd zorgvuldig doen."

Het verhaal van Nederland, gepresenteerd door Daan Schuurmans, is begin vorig jaar al uitgezonden. De tiende aflevering leidde toen ook tot protest van voormalig verzetsleden. Stichting Jacoba van Tongeren had toen overleg met de NTR over aanpassingen en een waarschuwing vooraf. Dat heeft destijds niet geleid tot een aanpassing.