VGZ: onderzoek naar medicijnentekort

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de medicijntekorten in Nederland. Een woordvoerder heeft dat bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Volgens de krant verkopen apothekers in Nederland medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. De apothekers zouden liever niet praten over het onderwerp. Eén apotheker spreekt zelfs van een omerta, de maffiose zwijg­­plicht.

Nederland kampt de laatste tijd geregeld met tekorten aan medicijnen, maar het is niet duidelijk of de verkoop aan het buitenland daarbij een rol speelt. ,,We horen ook verhalen over doosjes medicijnen die opduiken in het buitenland die bestemd zijn voor de Nederlandse markt. We willen daarom een onderzoek of dit daadwerkelijk klopt. Dit moet inzicht geven in de voorraadpositie in Nederland en wat er precies met de medicijnen gebeurt.''

Het onderzoek zou volgens de zegsman gedaan kunnen worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Andere zorgverzekeraars willen dit volgens hem ook.