Vicepremier: kabinet heeft vertrouwen van de Zeeuwen geschaad

DEN HAAG (ANP) - Met het voorgenomen besluit van het kabinet om de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen is "het vertrouwen van de Zeeuwen geschaad". Dat zei vicepremier Hugo de Jonge. "Het is een bittere pil voor de Zeeuwen."

Er komt een nog te benoemen speciale gezant die volgens de vicepremier moet onderzoeken wat "adequate compensatie" is. Er moet een duurzaam perspectief voor Vlissingen en de regio komen. De speciale gezant moet voor de zomer klaar zijn.

De Jonge kon nog niets zeggen over de orde van grootte van de compensatie. "Geef ons even tijd om met de Zeeuwen te overleggen."

Vertrouwen herstellen

Al in 2012 is besloten de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Dat leverde veel weerstand bij de mariniers op. Het leidde tot een grote uitstroom, wat Defensie grote zorgen baart. De mariniers vormen een "vitaal onderdeel" bij missies. De kazerne gaat nu naar het Gelderse Nieuw Milligen.

Het hele proces verdient niet de "schoonheidsprijs", aldus De Jonge. Zeeland moest uit de media vernemen dat de verhuizing van de baan was. Defensie zag al langer dat de mariniers vertrokken en kwam daarmee voor een dilemma te staan. "Wanneer bespreek je dit met de Zeeuwen. Dat is het ingewikkelde geweest."

Er zal gewerkt moeten worden aan het herstel van vertrouwen met de Zeeuwen, erkent De Jonge. Hij verving premier Mark Rutte op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.