Vicepremier Raab zegt dat Johnson niet loog over lockdownborrels

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson loog volgens vicepremier Dominic Raab niet over de lockdownborrels die werden gehouden in de ambtswoning van de premier. Raab zegt dat Johnson dacht dat het werkbesprekingen waren.

"De suggestie dat de premier gelogen heeft is nonsens. Hij is erg duidelijk geweest toen hij zei dat het een werkbespreking was", aldus Raab. De borrels werden wekelijks gehouden op Downing Street 10, ook toen dat niet mocht volgens de Britse coronaregels en daar werd volgens meerdere bronnen veel alcohol bij gedronken.

Raab wil niet ingaan op de vraag of Johnson moet opstappen als hij gelogen heeft. "Dat is allemaal speculatie." De druk op Johnson vanuit de oppositie en zijn eigen partij om op te stappen wordt steeds groter vanwege "partygate".

Verontschuldiging

Johnson verontschuldigde zich vorige week in het parlement voor zijn aanwezigheid bij een van deze bijeenkomsten op 20 mei 2020. Het Verenigd Koninkrijk zat toen in een strenge lockdown en bijeenkomsten met zoveel mensen waren verboden.

Volgens voormalig topadviseur van de premier Dominic Cummings heeft Johnson zelf ingestemd met het laten doorgaan van de borrels. "Andere ooggetuigen zullen hetzelfde verklaren als ze onder ede staan." Cummings werd in november 2020 aan de kant gezet door de premier.