Vier ex-agenten aangeklaagd voor schenden rechten George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP) - De Amerikaanse oud-politieman Derek Chauvin en drie van zijn voormalige collega’s worden aangeklaagd voor het schenden van de burgerrechten van George Floyd. Deze zwarte man stierf op 25 mei vorig jaar nadat Chauvin ruim negen minuten met zijn knie op zijn nek had gedrukt terwijl hij naar lucht hapte.

Chauvin is in zijn strafproces al schuldig bevonden aan het doden van Floyd. Hij riskeert tientallen jaren celstraf. Een uitspraak wordt verwacht op 25 mei, precies een jaar na het incident in Minneapolis, meldt The Washington Post. De drie collega’s die Floyd bijstonden komen in augustus voor de rechter in de staat Minnesota.

Een federale jury heeft volgens Amerikaanse media nu bepaald dat het viertal wordt aangeklaagd voor het schenden van Floyds grondwettelijke rechten. De vier ex-agenten wordt verweten dat ze de 46-jarige Floyd medische hulp hebben ontzegd. De drie oud-politiemannen die Chavin hielpen of omstanders tegenhielden hebben volgens de jury Floyds recht geschonden om geen slachtoffer te worden van disproportioneel geweld.

Chauvin heeft daarnaast nog een aanklacht aan zijn broek in verband met een zaak uit 2017 waarbij hij een 14-jarige jongen in een nekklem zette. Ook sloeg hij de jongen herhaaldelijk met een zaklamp.