Vijf dagen van rouw vanwege dood burgemeester Seoul

SEOUL (ANP/DPA) - De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft vijf dagen van rouw afgekondigd vanwege de dood van de populaire burgemeester Park Won-soon. Voor het gemeentehuis komt een soort altaar waar burgers afscheid kunnen komen nemen van de burgervader. Park werd voor het eerst in 2011 tot hoofd van de gemeente gekozen en is sindsdien twee keer herkozen. Naar het zich laat aanzien pleegde hij donderdag zelfmoord.

In een brief die hij in zijn werkkamer thuis achterliet voor hij donderdagochtend verdween, betuigde hij spijt en dankte "iedereen die in zijn leven met hem was geweest". Hij schreef spijt te hebben, omdat hij zijn familie pijn zou hebben gedaan. Park vroeg vervolgens te worden gecremeerd en wenste dat de as bij het graf van zijn ouders wordt gestrooid. De later op de dag gevonden brief alarmeerde zijn gezin die de politie te hulp riep. Die zette een enorme zoekactie op touw. Het lichaam van de 64-jarige burgemeester werd rond middernacht aangetroffen in een bebost park in de stad.

Zuid-Koreaanse media suggereren dat een klacht van een voormalig medewerkster tegen Park een rol heeft gespeeld. Zij deed woensdag bij de politie aangifte en stelt dat ze door Park seksueel werd lastiggevallen en onder meer is betast. Er is nog niets bekend over de exacte doodsoorzaak van de burgemeester.