Virusuitbraak zet beurzen flink lager

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag flinke verliezen zien tijdens een grillige handelssessie. De snelle wereldwijde verspreiding van het coronavirus hield de financiële markten in de greep. Vooral de Europese luchtvaartaandelen kregen opnieuw harde klappen door de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,1 procent lager op 569,45 punten. De hoofdindex heeft deze week bijna 8 procent verloren. De MidKap daalde 2,9 procent tot 888,97 punten. Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 2,1 procent. De beurs in Milaan verloor 1,8 procent.

Industrieel toeleverancier Aalberts sloot de rij in de AEX met een verlies van 7,1 procent na tegenvallende resultaten. Betaalbedrijf Adyen, dat ook met cijfers kwam, zakte 2,3 procent. IMCD voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 3,3 procent. De chemicaliëndistributeur boekte afgelopen jaar meer omzet en winst dankzij overnames.

Air France-KLM

In de MidKap stond luchtvaartcombinatie Air France-KLM onderaan met een min van ruim 6 procent. Ook concurrenten als easyJet (min 8,8 procent) en Ryanair (min 5,1 procent) moesten het ontgelden. In Frankfurt zakte Lufthansa 5,7 procent.

Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 2,1 procent. AMG won 0,2 procent. De metalenspecialist presteerde afgelopen kwartaal in lijn met de verwachtingen.

AB InBev

In Brussel daalde AB InBev bijna 8 procent. De grootste bierbrouwer ter wereld voelt de uitbraak van het coronavirus in zijn resultaten en kampt met een aanzienlijke daling van de vraag in China. Concurrent Heineken zakte 2,3 procent in Amsterdam.

De Britse bank Standard Chartered, die veel zaken doet in Azië, verloor 3,6 procent in Londen na een winstalarm. De Britse automaker Aston Martin leed afgelopen jaar meer verlies en kelderde 14 procent. De Duitse webwinkel Zalando daalde 7,5 procent in Frankfurt na publicatie van de resultaten.

De euro was 1,0937 dollar waard tegen 1,0888 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 47,88 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 52,51 dollar per vat.