Vjeze Fur wil vooral plezier in de keuken

Een jaar na zijn succesvolle eerste kookboek komt Freddy ‘Vjeze Fur’ Tratlehner vrijdag met een nieuwe: Lekker Fred in het land. Dit keer richt hij zich op recepten met ingrediënten van eigen bodem. Uitdagende recepten, maar alles met een knipoog.

"Wat ik leuk vind is dat mensen lol hebben. Niet alleen in het koken, maar ook in het lezen van het kookboek", vertelt Freddy tegen het ANP. "Dat was bij het eerste boek ook zo en dat wil ik graag behouden."

Vorig jaar september bracht hij Lekker Fred uit en dat werd een hit. Het was het best verkochte kookboek van 2019. "Toen had ik de smaak te pakken en wist ik dat ik er nog een wilde maken. Ik vind het superleuk om te doen. Het is echt een project dat ik samen met mijn vrouw doe. Zij heeft ook alle foto’s gemaakt."

Delicatesse

Voor het kookboek ging Freddy op zoek naar de allerbeste lokale ingrediënten. "We hebben hier zoveel moois. Scheermesjes bijvoorbeeld", vertelt Freddy, die vooral bekend is van De Jeugd van Tegenwoordig. "Daarvan gaat het grootste deel naar Spanje. Maar dat is toch heel lekker? Mensen zien dat als delicatesse. Als iets dat duur is en moeilijk te bereiden. Dat is zonde."

Die ingrediënten vormen de basis van de recepten die volgens hem "lekker en goed voor ons" zijn. Zo staat erin hoe je ‘pasta met zeewieren’ maakt, of ‘een dom grote kreeft' en ‘misopeer met karrenemelkhangop en sesamkaramel'. "Ik hou heel erg van koken. Dan denk ik: 'ik wil een tempura maken. Nou wat kan ik allemaal in dat beslagje doen?' Zo ontstaat er een recept."

Bolussen

Favoriet is zijn lasagne, met zelfgemaakte pasta en tomatensaus. "Dat begon als een experiment", vertelt de 37-jarige Amsterdammer over het ontstaan van de receptuur. "Ik heb allerlei groente en kruiden gepakt en dat pakte goed uit. Die heb ik vaak gemaakt toen we veel thuis moesten blijven. Daar ben je wel een dag mee bezig", zegt hij. Maar niet voor alle gerechten hoef je zo lang in de keuken te staan. De Zeeuwse bolussen zijn een stuk sneller klaar. "Dat recept is niet van mij. Dat heb ik gewoon opgezocht", bekent hij.

Freddy hoopt dat mensen blij worden als ze het boek doorbladeren. "De verhaaltjes zijn langer en mijn humor komt er nog meer in terug, vind ik." Ook heeft hij meer nagedacht over waar de ingrediënten vandaan komen en is er meer aandacht voor foto’s. "Het boek is gewoon heel goed. Eigenlijk beter dan het vorige."