VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

Tijdens de top worden de risico's van AI besproken en hoe deze kunnen worden beperkt via internationale afspraken, aldus Sunak. Maar ook wordt bekeken hoe het potentieel van deze nieuwe technologie kan worden benut. "AI heeft een ongelooflijk potentieel om ons leven ten goede te veranderen. Maar we moeten ervoor zorgen dat het op een veilige manier wordt ontwikkeld en gebruikt", zegt het Britse regeringshoofd. "In de loop van de geschiedenis hebben we steeds weer grensverleggende technologieën uitgevonden en deze ingezet voor het welzijn van de mensheid. Dat is wat opnieuw moet gebeuren."

In verschillende landen wordt al gesproken over het opstellen van regels om de gevaren van AI te beteugelen. Dat geldt ook voor China, zei miljardair Elon Musk eerder nadat hij ambtenaren ontmoette tijdens zijn recente reis naar het land.