VluchtelingenWerk: breng mensen Ter Apel naar opvang Oekraïners

TER APEL (ANP) - Het is "met alles wat gaande is in Ter Apel" niet langer houdbaar om opvangplekken specifiek voor vluchtelingen uit Oekraïne vrij te houden, zo zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk donderdag. De organisatie pleit voor het opheffen van de scheiding van vluchtelingen die nu nog wordt gehanteerd en vindt dat de mensen vanuit het overvolle aanmeldcentrum in Groningen naar de beschikbare opvangplekken moeten worden gebracht. Het aantal vrije bedden voor Oekraïners ligt nu rond de 9000, terwijl het aanmeldcentrum in Ter Apel al langer gebukt gaat onder de instroom en beperkte uitstroom van asielzoekers.

"Er moet zo snel mogelijk adequate opvang komen voor iedereen die dat nodig heeft", zegt de woordvoerder van VluchtelingenWerk. Ook vindt de organisatie dat goed moet worden gekeken naar de kwaliteit van de huidige noodopvang voor vluchtelingen. Volgens de woordvoerder zijn we al "diep door de ondergrens" als gekeken wordt naar menswaardigheid. Zo slapen en eten mensen slecht.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is ook geen voorstander meer van de "gescheiden trajecten", zo werd vorige week bekend. Bestuurder Milo Schoenmaker van het COA praatte toen met staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg over het feit dat er in Ter Apel asielzoekers op stoelen in de wachtruimte moesten overnachten, terwijl duizenden bedden bedoeld voor Oekraïners onbeslapen bleven. "Help ons daar dan mee", zei Schoenmaker toen.

"We zijn al geholpen als we deze plekken voor korte tijd in gebruik kunnen nemen voor niet-Oekraïners", legt een woordvoerder van het COA nu uit. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel kunnen maximaal 2000 mensen worden opgevangen. De verwachting is dat er de komende tijd zo’n tweehonderd asielzoekers per dag naar Ter Apel komen, terwijl tegelijkertijd de uitstroom beperkt is.