VN-agentschap: Belarus dwong Ryanair-vliegtuig in 2021 tot landen

GENEVE (ANP/RTR) - De Belarussische overheid zat achter de bommelding waardoor een Ryanair-vliegtuig in 2021, dat onderweg was van Griekenland naar Litouwen, moest landen. Dat zegt het luchtvaartagentschap International Civil Aviation Organization (ICAO) van de VN dinsdag voor het eerst. Na het landen werden het Belarussische oppositielid Roman Protasevitsj en zijn vriendin gearresteerd.

Al langer wordt Belarus verweten dat het land het vliegtuig dwong te landen, al heeft de regering van president Aleksandr Loekasjenko dat altijd ontkend. Begin 2022 werden vier hooggeplaatste Belarussische ambtenaren aangeklaagd in de Verenigde Staten voor luchtpiraterij. Maar ICAO had eerder gezegd niet zeker te weten wie er achter de bommelding zat.

Nu komt het agentschap daarop terug. "ICAO erkent dat de bommelding opzettelijk vals was en de veiligheid in gevaar bracht. Ook erkent ICAO dat de melding naar de bemanning van het vliegtuig gecommuniceerd werd door hooggeplaatste ambtenaren in Belarus", liet het agentschap in een verklaring weten.