VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

KIEV (ANP) - VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne "sterke aanwijzingen" dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land. In ieder geval heeft de oorlog verwoestende gevolgen gehad voor de mensenrechten van Oekraïners, zei hij tijdens een persconferentie in Kiev. "En de prognose is zeer zorgwekkend."

"Dagelijks krijgen we informatie over oorlogsmisdaden", aldus de de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. "Er blijft informatie opduiken over standrechtelijke executies, marteling, willekeurige detentie, gedwongen verdwijningen en seksueel geweld tegen vrouwen, meisjes en mannen."

In een rapport worden details opgesomd over moorden op burgers die brandhout kappen of boodschappen doen in gebieden die onder Russische controle stonden. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze standrechtelijke executies als oorlogsmisdaad kunnen worden bestempeld, aldus Türk. Hij benadrukt dat alle schendingen onmiddellijk moeten worden onderzocht en de daders voor de rechter gebracht.

Gevolgen voor miljoenen Oekraïners

Türk noemt het aantal burgerslachtoffers en de schade aan civiele gebouwen zoals ziekenhuizen en scholen schokkend. Ongeveer 17,7 miljoen mensen in Oekraïne hebben humanitaire hulp nodig, een derde van de bevolking is gedwongen huis en haard te verlaten en bijna 7,9 miljoen mensen zijn het land ontvlucht, aldus de mensenrechtenchef.

Tijdens zijn bezoek zag Türk in het puin "tekenen van levens die werden afgebroken door willekeurige beschietingen". Hij moest maandag tijd doorbrengen in een schuilkelder toen Rusland minstens zeventig raketten op Oekraïne afschoot. De Oostenrijker prijst de openheid van de Oekraïense autoriteiten en hun betrokkenheid bij zijn waarnemingsmissie.