VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

Een team van het Nederlandse Smit Salvage is gearriveerd met de Ndeavor, een schip met speciale apparatuur, pompen en generatoren. "We hebben een beslissende fase bereikt", aldus de VN. Eind juni of begin juli moet het overpompen zijn afgerond.

Om een ramp te vermijden kochten de VN eerder dit jaar een supertanker waarin de olie uit de Safer wordt gepompt. Dan wordt de Safer weggesleept door Boskalis en dochterbedrijf Smit Salvage. De VN begonnen een inzamelingscampagne om de kostbare operatie te kunnen betalen, maar er is nog niet voldoende binnen.

Drijvende opslagplaats

De bijna vijftig jaar oude Safer ligt als drijvende opslagplaats voor de kust van Jemen. Maar de tanker, die onder controle staat van de Jemenitische Houthi-rebellen, wordt al sinds 2015, na het uitbreken van de burgeroorlog, niet meer onderhouden.

Experts waarschuwen al jaren dat de oude tanker uit elkaar kan vallen, kan exploderen of in brand kan vliegen. Dat zou een grote milieuramp in de Rode Zee veroorzaken. Volgens de VN bevat de Safer ongeveer vier keer zoveel olie als er in 1989 is gelekt uit de Exxon Valdez, wat leidde tot een enorme olieramp voor de kust van Alaska.