Voetballer Cádiz ontkent racisme en wil naar de rechter

CÁDIZ (ANP) - De Spaanse voetballer Juan Cala van Cádiz heeft op een persconferentie ontkend dat hij een racistische opmerking heeft gemaakt tegen Mouctar Diakhaby van Valencia. Volgens de 31-jarige verdediger is sprake van "een mediacircus" en is hij slachtoffer van "een openbare lynchpartij". Kort nadat Cala zich tegenover ruim vijftig journalisten had verweerd, kwam Valencia met een reactie op de website met als kop: "Juan Cala, we geloven je niet".

Het duel in La Liga tussen Cádiz en Valencia werd zondag na een half uur spelen stilgelegd. De spelers van Valencia liepen het veld af, nadat hun ploeggenoot Diakhaby had gezegd racistisch beledigd te zijn door Cala. Na enig oponthoud keerde Valencia zonder Diakhaby terug op het veld. Cala, die na een kwartier de score had geopend, bleef na rust achter in de kleedkamer. Zijn vervanger Marcos Mauro maakte vlak voor tijd de winnende treffer (2-1).

Volgens de Franse verdediger Diakhaby heeft Cala "vuile neger" tegen hem gezegd. De Spanjaard ontkent dat in felle bewoordingen. "Zulke woorden heb ik nog nooit gebruikt. Ik ga juridische stappen ondernemen tegen alle mensen die mijn imago en mijn eer aantasten."

In een reactie spreekt Valencia van "een gemiste kans" voor Cala "om zijn fout toe te geven en excuses te maken aan de betreffende speler". De Spaanse club zegt Diakhaby op zijn woord te geloven. "Voorzitter Anil Murthy en Diakhaby zelf zijn vastbesloten om tot het einde te vechten voor het welzijn van het voetbal en de maatschappij."