Voetballers in Colombia willen niet meer spelen vanwege onrust

BARRANQUILLA (ANP/AFP) - De Colombiaanse vakbond voor profvoetballers heeft opgeroepen de nationale competities stil te leggen in verband met alle onrust in het land. Volgens de vakbond is de veiligheid van de spelers in het geding en moeten de play-offs om de landstitel daarom worden uitgesteld.

Al ruim twee weken wordt in het Zuid-Amerikaanse land geprotesteerd tegen de regering van president Iván Duque. De oproerpolitie zet geregeld traangas in om de demonstranten uiteen te drijven. Dat gebeurde donderdag ook bij het stadion van Barranquilla, een stad in het noorden van Colombia. Daar moest de wedstrijd uit het toernooi om de Copa Libertadores tussen América de Cali en Atlético Mineiro maar liefst vijf keer worden onderbroken, omdat de spelers last hadden van het traangas dat het stadion binnen drong. Het duel begon daarom ook al later dan de bedoeling was. De Braziliaanse club Atlético Mineiro won in het onrustige Barranquilla met 3-1.

"We weten wat er in het land aan de hand is, we hebben het nu zelf ervaren op het veld", zei aanvoerder Adrian Ramós van thuisclub América de Cali. Over een maand begint de Copa América, het Zuid-Amerikaanse landentoernooi dat in Colombia en Argentinië wordt gehouden. De finale staat voor 10 juli gepland in Barranquilla. Vanwege alle onrust is onduidelijk of Colombia gastland kan blijven.