Voetballers Modric en Perisic leiden Kroatië naar volgende ronde

GLASGOW (ANP) - Sterspelers Luka Modric en Ivan Perisic hebben Kroatië in Glasgow naar de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal geleid. De spelers van respectievelijk Real Madrid en Internazionale maakten de twee treffers na rust in de 3-1-overwinning op Schotland, waardoor Kroatië als nummer twee uit groep D verder speelt. Schotland is met 1 punt uitgeschakeld.

In Hampden Park begonnen de Schotten vol ambitie aan het laatste groepsduel, na het zwaarbevochten punt op Wembley tegen Engeland. Alleen Billy Gilmour, die tegen de Engelsen zo sterk speelde, ontbrak. De middenvelder van Chelsea testte afgelopen maandag positief op het coronavirus.

De Kroaten, finalist op het laatste WK, moesten zich na twee teleurstellende duels tegen Engeland en Tsjechië herpakken. Bondscoach Zlatko Dalic probeerde het met Nikola Vlasic en Bruno Petkovic voorin naast Perisic. Vlasic zette de Kroaten ondanks de goede start van de Schotten op 1-0. Hij schoot in de 17e minuut binnen na terugleggen met het hoofd door Perisic.

De Schotten die dit toernooi als enige ploeg nog niet hadden gescoord, moesten nu echt. Na een kans voor John McGinn, was het Callum McGregor die Hampden Park liet juichen. Met een laag schot zorgde hij voor de eerste Schotse treffer op een EK sinds 1996.

In de tweede helft was Kroatië het dichtst bij een doelpunt. Eerst ging Josko Gvardiol alleen op doelman David Marshall af. Een schot kwam er niet, maar wel een botsing met de keeper. Daarna was het aanvoerder Modric die met een knap schot opnieuw voor de voorsprong zorgde. Perisic stelde vervolgens de zege en de volgende ronde veilig met een rake kopbal uit een corner.