Voetballers uit EU hebben straks in Engeland werkvergunning nodig

LONDEN (ANP) - Voetballers uit de Europese Unie hebben na de brexit een werkvergunning nodig om in de Premier League of lagere Engelse professionele afdelingen uit te komen. Dat melden ingewijden rond de Engelse competities. Er wordt een soort van puntensysteem gehanteerd bij het al dan niet toewijzen, gebaseerd op de staat van dienst van de betreffende speler.

Daarbij wordt rekening gehouden met het eventuele aantal interlands, hoe vaak de betreffende speler voor zijn club is uitgekomen en de status van de verkopende club. Officials van de Premier League en overheid hebben hierover in grote lijnen overeenstemming bereikt.

In de komende transferperiode van januari mogen de clubs uit de Premier League niet meer dan drie voetballers onder de 21 jaar van 'overzee' contracteren. Op jaarbasis mogen dat er vooralsnog niet meer dan zes zijn. Het binnenhalen van spelers onder de 18 mag helemaal niet meer.

Ook voor bijvoorbeeld Nederland geldt dat een werkvergunning nodig is als een speler van buiten de EU wordt gecontracteerd.