Voetbalster Martens wil na ‘triple’ ook een olympische medaille

ENSCHEDE (ANP) - Lieke Martens won dit jaar met FC Barcelona alle mogelijke prijzen, maar de Limburgse voetbalster blijft net zo hongerig als daarvoor. Het volgende doel dient zich al weer aan. "In de topsport ga je altijd weer snel verder. Steeds staat er weer iets anders voor de deur, zo ook deze zomer", zegt Martens voorafgaand aan de oefeninterland van de Nederlandse vrouwen in Enschede tegen Noorwegen, die dient als voorbereiding op de Olympische Spelen. "Ik houd heel erg van winnen, dat zit in me. En dat blijft ook zo."

De 28-jarige linksbuiten veroverde vorige maand dan eindelijk de prijs waar ze al jaren van droomde, de Champions League. Martens had in de finale tegen Chelsea (4-0) een aandeel in alle doelpunten. Met een verliefde blik kuste ze in Göteborg de beker. "Mijn droom kwam uit. Het voelde heel fijn om eindelijk die Champions League te winnen", zegt Martens. Het zijn de momenten waarop de Limburgse, die al tien jaar in het buitenland speelt, even de aanhoudende heimwee vergeet.

Veel tijd om te genieten van de eindzege in de Champions League was er niet. "We hebben in de kleedkamer een feestje gevierd en stapten daarna weer het vliegtuig in. Om half 8 in de ochtend waren we terug in Barcelona. Twee dagen later hadden we al weer een competitiewedstrijd op het programma staan." Barcelona, al lang zeker van de landstitel, versloeg Athletic met 8-0. Een week later pakte Martens met de Catalaanse ploeg ook de Spaanse beker, waarmee de 'triple' binnen was. Tijd om daar bij stil te staan, heeft Martens nog niet gehad. "Als topsporter wil je altijd winnen, iedere wedstrijd. Dat is ook mijn drive. Ik wil na mijn carrière kunnen zeggen dat ik er alles uit heb gehaald. Ik wil daar later geen spijt van hebben. En ik heb het gevoel dat er nog zoveel meer in me zit."

Martens lijkt dit seizoen weer regelmatig op de ongrijpbare aanvalster die Oranje in 2017 naar de Europese titel leidde en werd uitgeroepen tot beste voetbalster van Europa én de wereld. "Of ik nu beter ben dan ooit? Ik voel me goed, ik heb een fijn seizoen gedraaid en ik hoop heel erg dat ik dit door kan zetten. Op de Spelen wil ik ook weer de beste versie van mezelf laten zien, om zo de ploeg te helpen. Het doel is om met een olympische medaille terug naar Nederland te komen."

Eerst moet Martens met Barcelona de Spaanse competitie nog uitspelen. Eind deze maand staan in acht dagen tijd vier wedstrijden op het programma, daarna sluit Martens weer aan bij Oranje voor de voorbereiding op de Spelen. "Ik speel liever een wedstrijd dan dat ik train, dus ik vind het prima."