Voetbalster Martens wint met FC Barcelona Champions League

GÖTEBORG (ANP) - De voetbalsters van FC Barcelona hebben op overtuigende wijze voor het eerst in de historie de Champions League gewonnen. Met een belangrijke rol voor Lieke Martens overklaste Barça in Göteborg Chelsea in de eerste helft en won met 4-0.

Het eerste doelpunt was een eigen treffer van Melanie Leupolz van Chelsea. Daarna scoorden Alexia Putellas (strafschop), Aitana Bonmatí en Caroline Graham Hansen voor de Catalaanse club.

Twee jaar geleden stond Martens met Barça ook in de finale van de Champions League. Toen verloren de Spaanse voetbalsters met 4-1 van Olympique Lyon, dat de laatste vijf edities van het toernooi wist te winnen.

Mooi affiche

De finale van 2021 had een mooi affiche met de landskampioen van Spanje en de Engelse landskampioen. Lyon was in de kwartfinales uitgeschakeld door landgenoot PSG, dat strandde tegen Barcelona.

Martens kreeg twintig seconden na de aftrap de bal en schoot na een snelle aanval meteen op de lat. In het restant van de aanval schoot Francesca Kirby in een poging de bal weg te werken tegen ploeggenote Melanie Leupolz aan en belandde de bal in het doel van Chelsea. Bij een van de volgende aanvallen van Barcelona stuurde Martens Caroline Graham Hanssen vooruit die teruglegde op Jennifer Hermoso. De Spaanse werd neergehaald en aanvoerster Alexia Putellas benutte de strafschop: 0-2.

De derde treffer van Barcelona viel na een aanval over meerdere schijven. Via Martens en Hermoso kwam de bal in de 21e minuut bij Aitana Bonmatí, die binnentikte. Ook bij de vierde goal had Martens een bepalende rol. Ze liep over de linkerflank goed door zonder dat Niamh Charles haar kon afstoppen en speelde af op Hanssen die de wedstrijd al voor de rust besliste.

In de tweede helft probeerde Chelsea wat terug te doen via onder anderen Pernille Harder, maar Barcelona bleef gemakkelijk overeind en hoefde zelf niet meer zo nodig. Een vijfde Catalaanse treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.