Voetbalsters Oranje verslaan sterk Duitsland: 2-1

VENLO (ANP) - De Nederlandse voetbalsters hebben Duitsland in een vriendschappelijk duel verslagen. De nummer vier van de wereld won met 2-1 van de nummer twee van de wereld. Jackie Groenen en Daniëlle van den Donk scoorden voor de Oranje Leeuwinnen. Het was de eerste zege van Nederland op Duitsland sinds 2000.

De wedstrijd tegen Duitsland was de tweede die de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde als voorbereiding op de Olympische Spelen komende zomer in Tokio. De voetbalsters wonnen vorige week in Brussel ruim van België met 6-1. Door de winst op Duitsland won Nederland het drieluik tussen de landen die gezamenlijk het WK van 2027 willen organiseren.

De Oranje-vrouwen zetten vanaf het beginsignaal druk op de Duitse defensie. Jill Roord was in die beginfase gevaarlijk met een schot op de lat en een schuiver voorlangs. Na een kwartier was het raak. Na slecht uitverdedigen van de Duitse vrouwen kreeg spits Vivianne Miedema de bal en uit haar voorzet schoot Jackie Groenen de bal hard langs de Duitse keepster Merle Frohms.

Kop op goal

De ploeg van Wiegman ging na die goal nadrukkelijk op zoek naar de tweede. Lieke Martens en Miedema waren dichtbij de 2-0, maar misten net de finesse om het af te maken. Martens haalde na een dribbel hard uit, maar keepster Frohms wist de bal te keren. Ietwat tegen de verhoudingen in viel ineens vlak voor rust de gelijkmaker. Keepster Lize Kop, die van Wiegman de kans kreeg om zich te laten zien in een grote wedstrijd en Sari van Veenendaal naar de bank verdreef, was kansloos op de inzet van Laura Freigang. Even later greep ze wel goed in bij een doelpoging van Klara Bühl.

Beide teams maakten er ook in de tweede helft een aantrekkelijk duel van. Kansen waren er over en weer, maar in de 61e minuut wist Oranje een aanval met succes af te ronden. Roord schoot in eerste instantie de bal op de lat, maar Daniëlle van den Donk ving de terugstuiterende bal op en kopte de 2-1 binnen. Van rustig achterover leunen was geen sprake bij de Nederlandse vrouwen. Duitsland was in het laatste kwartier gevaarlijker, maar de ploeg wist geen van de kansen om te zetten in een doelpunt, ook dankzij reddingen van Kop.