Voetbalsters zonder PSV-topscorer Smits naar Olympische Spelen

ZEIST (ANP) - De Nederlandse voetbalsters gaan naar de Olympische Spelen met een selectie die grotendeels hetzelfde is als twee jaar geleden bij het WK. Aniek Nouwen (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente) beginnen aan hun eerste eindtoernooi met de regerend Europees kampioen en nummer 2 van het WK. De meest opvallende afwezige is Joëlle Smits, de spits van PSV die afgelopen seizoen met 23 doelpunten topscorer van de Eredivisie Vrouwen werd.

"Joëlle is jong, talentvol en een echte doelpuntenmaker", zei bondscoach Sarina Wiegman. "Maar we hebben binnen ons team ook andere doelpuntenmakers. Als je ziet welke concurrentie ze heeft, dan valt ze net buiten de groep."

Wiegman heeft 22 speelsters opgenomen in haar selectie, van wie er vier (keepster Loes Geurts, Anouk Dekker, Renate Jansen en Inessa Kaagman) voorlopig reserve zijn. De bondscoach hoopt dat het Internationaal Olympisch Comité toestemming geeft om de reserves vast onderdeel van de groep te laten worden. Smits en keepster Barbara Lorsheyd gaan wel mee naar Japan en blijven meetrainen tot een dag voor de eerste groepswedstrijd. Ze zijn stand-by, voor het geval er bijvoorbeeld een blessure of coronageval is binnen de selectie.

Oefeninterland

De voetbalsters spelen hun eerste wedstrijd op de Spelen op 21 juli, twee dagen voor de officiële openingsceremonie, in het Miyagi-stadion van Rifu tegen Zambia. Op 24 juli nemen de 'Leeuwinnen' het daar ook op tegen Brazilië. De derde groepswedstrijd is op 27 juli in Yokohama tegen China.

Wiegman begon dinsdagavond na de met 7-0 gewonnen oefeninterland tegen Noorwegen al aan de individuele gesprekken met de speelsters. "We hebben weloverwogen keuzes gemaakt. De basis is nog niet 100 procent zeker, maar staat wel grotendeels vast. Dan kijk je vooral wat je zou doen als je iets anders wil, bij welke spelers kom je dan uit? Zo hebben we de keuzes gemaakt. De goednieuwsgesprekken waren natuurlijk een stuk leuker dan de slechtnieuwsgesprekken, bij de één kwam meer emotie los dan bij de ander. Het was vaak een korte mededeling."

Selectie Oranje: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente). Reserves: Anouk Dekker (HSC Montpellier), Loes Geurts (BK Häcken), Renate Jansen (FC Twente) en Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion).