Vogeltellers moeten op merels letten

ZEIST (ANP) - Deelnemers aan de Nationale Tuinvogeltelling, die vrijdag begint, moeten speciaal letten op merels in hun achtertuin of op het balkon. Het aantal getelde merels gaat al een paar jaar achteruit en de Vogelbescherming, die de tuinvogeltelling organiseert, wil weten of er dit jaar weer minder merels zijn. De Nationale Tuinvogeltelling duurt tot en met zondag.

Het aantal merels in Nederland is de afgelopen jaren met 30 procent gedaald, aldus de natuurorganisatie. In 2008 zaten er gemiddeld nog 3,7 merels in een tuin. Vorig jaar waren dat er nog maar gemiddeld twee. Dit jaar is uitgeroepen tot Jaar van de Merel, omdat onderzoekers vinden dat deze vogel extra aandacht nodig heeft. Zo willen zij weten waardoor de vogel in aantal afneemt en wat er gedaan kan worden om de merelstand te herstellen.

Tuinvogeltellers moeten een halfuurtje in hun eigen omgeving tellen hoeveel vogels ze zien en dat doorgeven aan tuinvogeltelling.nl. Koplopers zijn al jaren de huismus, de koolmees en de pimpelmees. Zondag aan het eind van de middag maakt de Vogelbescherming de voorlopige resultaten van de telling bekend.