Volkswagen en Pon kopen Europcar voor 2,5 miljard euro

WOLFSBURG (ANP) - Een consortium onder leiding van Volkswagen is akkoord over de overname van de Franse autoverhuurder Europcar. De Duitse autofabrikant heeft samen de Nederlandse auto-importeur en mobiliteitsgroep Pon en de Britse vermogensbeheerder Attestor ruim 2,5 miljard euro over voor het bedrijf.

Het akkoord komt daags nadat Volkswagen het bod op Europcar had verhoogd. Een eerder voorstel van 2,2 miljard euro wees Europcar nog af. Met de overname krijgt Volkswagen onder meer technologie, kennis en infrastructuur van het verhuurbedrijf in handen. Dat is interessant voor het concern dat in de toekomst niet alleen Volkswagens, Audi's, Porsches of Skoda's wil maken, maar ook meer geld wil verdienen met diensten voor mobiliteit.

Ook Pon wil zich steeds meer profileren als aanbieder van mobiliteitsdiensten. Het bedrijf is bijvoorbeeld voor 40 procent eigenaar van Greenwheels, dat in Nederland deelauto's aanbiedt in stadscentra.

Schulden

Europcar kwam eind vorig jaar in financiële problemen. Schuldeisers scholden daarop ruim 1 miljard euro aan schulden kwijt en kregen het bedrijf in ruil daarvoor in handen. Autoverhuurders hadden in 2020 zwaar te lijden onder de coronacrisis, doordat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van toeristen die op vakantie een auto huren. Internationale reizen waren zonder dringende reden nagenoeg onmogelijk tijdens de coronacrisis.

Europcar was al eerder in handen van Volkswagen. De autofabrikant verkocht het verhuurbedrijf in 2006 aan investeerder Eurazeo.