Vondsten uit scheepswrakken in Princessehof

LEEUWARDEN (ANP) - Keramiek en andere voorwerpen uit de wrakken van acht schepen uit de 9e tot en met de 19e eeuw zijn binnenkort te zien in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. 'Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute' heet de tentoonstelling die 7 september begint. Honderden bruiklenen komen er, zelfs uit Korea en Singapore.

Op jacht naar peper, zijde en porselein bevoeren de schepen de maritieme zijderoute. Het Arabische Tang-schip bijvoorbeeld ging al rond 830 op weg, maar verging met steengoed en porselein uit China aan boord. Het wrak werd, als een soort tijdcapsule, pas in 1998 in de Javazee gevonden.

Gezonken Schatten vertelt ook het drama van de Tek Sing, die in 1822 op de rotsen sloeg, waarbij honderden levens en 360.000 stuks porselein verloren gingen. Op het schip zaten meer dan 1600 emigranten, die China wilden verlaten.

De interessante en kostbare lading van scheepswrakken uit alle tijden lokt veel duikbedrijven. Omdat informatie over de schepen en bemanning bij berging verloren kan gaan, kwam er verscherpte wetgeving voor onderwaterarcheologie in Nederland. Het belang daarvan komt ook aan de orde op de expo.