‘Voor Van ‘t Hek geen uitzondering voor oudejaarsconference’

AMSTERDAM (ANP) - Youp van 't Hek krijgt geen uitzondering op de publieksgrootte voor zijn oudejaarsconference in het Koninklijk Theater Carré. Dat zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam tegen AT5.

De cabaretier had de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gevraagd of hij voor de oudejaarsconference eenmalig voor 250 mensen mocht spelen, omdat hij bang is dat de tv-voorstelling niet werkt als er maar dertig mensen zitten.

"Het barst van de toneelgezelschappen, cabaretiers, muziekgezelschappen in de stad die allemaal hetzelfde verlangen hebben", zei Halsema in het AT5-programma Gesprek met de Burgemeester. "Als ik begin een uitzondering te maken, dan staan terecht alle andere instellingen, alle andere cabaretiers, alle andere toneelgezelschappen bij mij voor de deur. En ook Youp van 't Hek zal begrijpen dat dat niet kan."

Vorige week stelde premier Mark Rutte ook al dat een uitzondering er wat hem betreft niet komt. "Dat gaat niet. Ik zou het dolgraag doen, Youp, maar dat kan ik niet doen", zei hij.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de oudejaarsconference van Van 't Hek. Verantwoordelijke omroep BNNVARA wil nog niet op de zaken vooruitlopen. "De antwoordbrief van de Veiligheidsregio is nog niet bij ons binnen. Die wachten we nu eerst af", zegt een woordvoerder.