Voormalig interim-voorzitter FIFA voor jaar geschorst

ZÜRICH (ANP/RTR/DPA) - Wereldvoetbalbond FIFA heeft de voormalig interim-voorzitter en voormalig voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF, Issa Hayatou, voor een jaar geschorst. De 74-jarige Hayatou is door de tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA schuldig bevonden aan het schenden van de regels voor de verkoop van media- en marketingrechten.

Volgens het door de FIFA uitgevoerde onderzoek naar het gedrag van Hayatou heeft de bestuurder uit Kameroen bij de verkoop van media- en marketingrechten aan het Franse Lagardère Sports tussen 2014 en 2017 de CAF financiële schade toegebracht van meer 200 miljoen Egyptische pond (meer dan 10 miljoen euro).

Hayatou was 29 jaar lang de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, totdat hij in 2017 werd weggestemd. Hij was de interim-voorzitter van de wereldvoetbalbond van 2015 tot en met 2016 toen voorzitter Sepp Blatter was geschorst vanwege een corruptieschandaal. Hayatou is ook erelid van het Internationaal Olympisch Comité.

Hij mag een jaar lang geen activiteiten in en rondom het voetbal uitvoeren en moet een boete betalen van 30.000 Zwitserse franc (28.000 euro).